Zwangerschap dit komt er allemaal bij kijken

Zwangerschap: dit komt er allemaal bij kijken

Misschien ben je tijdens het lezen van deze blog zwanger of hebben jij en je partner besloten om voor een kindje te gaan. Bij een zwangerschap komt veel kijken en daarom is het fijn om te weten waar je aan toe bent. Sommigen hiervan moet je al voor je bevalling regelen. Daarom hebben wij een klein overzicht voor je gemaakt!

Het begin van de zwangerschap

Je bent zwanger, gefeliciteerd! Nu begint het echt. Het is belangrijk om te starten met het slikken van 400 microgram Foliumzuur en Vitamine D. Deze ondersteunen de gezondheid van jou en je kindje. Hoewel het bekende gezegde luidt dat een zwangere vrouw voor twee eet, is dit niet nodig. Het is natuurlijk wel belangrijk om gezond te blijven eten, dit houdt in voldoende groenten en twee stuks fruit per dag. Daarnaast zal je ongetwijfeld veel zwangerschaps- en kinderspullen bij elkaar shoppen. Denk bijvoorbeeld aan kinderkleding, een leren luiertas, maxi cosi en noem maar op.

Verloskundige

Het is verstandig om zodra je zwanger bent, je aan te melden voor zwangerschapscontroles. Dit kan bij een verloskundige praktijk, bijvoorbeeld bij ’t Klaverblad. Het is verstandig om een verloskundige praktijk in de buurt te zoeken, de verloskundige begeleidt je bevalling immers en moet dus snel ter plaatse kunnen zijn.

Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heb je een aantal controles en echo’s bij de verloskundige. Bij bijvoorbeeld de 20 wekenecho kun je het geslacht van je kindje te weten komen en verder wordt hier gekeken naar hoe het kindje groeit, lichamelijke afwijkingen en het vruchtwater.

Ook kan je je halverwege de zwangerschap aanmelden voor zwangerschapscursussen en uitlegavonden.

Kraamzorg

Ook belangrijk is het regelen van kraamzorg, vaak komt de kraamzorg direct na de bevalling (bij een thuisbevalling) langs. Het is daarom van belang om op tijd kraamzorg te regelen, je kan vaak ook kennismaken met de kraamzorg. Het is belangrijk dat je een goed gevoel bij de kraamverzorg(st)er hebt.

Eind van de zwangerschap

Zorg enkele weken voor de uitgerekende datum, dat je je vluchtkoffer klaar hebt staan. Misschien is er afgesproken dat je in het ziekenhuis bevalt, maar ook als een thuisbevalling gepland staat, is een vluchtkoffer belangrijk. Gaat er onverwacht wat mis, dan ben je snel in het ziekenhuis.

Kinderopvang

Aan het begin van de zwangerschap ben je vaak nog niet bezig met kinderopvang. Veel opvangen hebben echter een wachtlijst, dus het is verstandig om ook hier op tijd mee aan de slag te gaan. Bedenk wat je wil en of een externe opvang nodig hebt.