auto kinderproof

Zo maak je je auto kinderproof!

In het hectische leven van een gezin is een auto vaak onmisbaar. We maken korte ritjes naar school of sportles, maar ook lange ritjes naar bijvoorbeeld een vakantiebestemming. Zolang de kinderen nog klein zijn, is het natuurlijk belangrijk dat de auto veilig en helemaal kinderproof is. Een autoritje met kinderen kan namelijk veel energie vragen van zowel jou als van de kinderen. In deze blog lees je hoe je jouw auto kinderproof maakt!

Auto en kinderen

We weten natuurlijk allemaal dat onze kinderen goed vast moeten zitten in de autogordel. Toch blijkt uit onderzoek dat 84% van de kinderen in Nederland niet op de juiste manier vervoerd wordt. Weet jij op welke leeftijd je kind in een kinderzitje of op een stoelverhoger moet zitten? En wanneer is alleen de gordel voldoende? We zetten alle tips voor je op een rijtje.

De autogordel

Als je kind langer is dan 1,35 meter, dan mag hij alleen met een autogordel in de auto zitten. Het is dan wel belangrijk dat je kind op de achterbank gaat zitten, omdat dat het veiligst is. Kinderen die jonger zijn dan 12 jaar mogen alleen voorin zitten als daar geen airbag zit. Ze hebben namelijk nog niet de juiste lengte voor de airbag.

De autostoeltjes

Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter moeten in een kinderzitje te vervoerd worden. Kinderen in de gewichtsgroep van 9 tot 18 kilo (of lengte van 1,05 meter) moeten in een peuterautostoeltje vervoerd worden. Daarna is een kinderautostoel geschikt voor kinderen tussen de 15 en 36 kilo (of lengte 1,05 en 1,35 meter). Je kunt het autostoeltje vastmaken met de gordel of het met ISOFIX-systeem (bij moderne auto’s). Je kind kan vervolgens veilig vastgemaakt worden met de 5-puntsgordel van het kinderstoeltje.

Het kopen van je autostoeltje

Het is belangrijk dat je bij het kopen van een autostoeltje eerst controleert of je kind goed in het autostoeltje past. Fabrikanten delen stoeltjes vaak in op basis van het gewicht van kinderen, maar elk kind is weer anders. Lengte speelt bijvoorbeeld ook een rol. Steekt het hoofd van je kind boven het kinderzitje uit? Dan is het zitje waarschijnlijk te klein. Neem dus bij het kopen van het autostoeltje je kind én je auto mee.

Wat je verder nog moet weten

Veilige autostoeltjes en gordels zijn natuurlijk het allerbelangrijkst. Verder is het goed om te weten dat de deuren van de achterbank op kinderslot kunnen, zodat je kinderen de deur niet zomaar kunnen openmaken tijdens de rit. Daarnaast moet de auto af en toe een onderhoudsbeurt krijgen om te kijken of alle auto onderdelen nog intact zijn. Als laatste tip moet je – vooral bij langere ritten – niet vergeten dat je kinderen graag vermaakt worden. Kies dus voor een leuke playlist, een luisterboek of neem wat lekkere snacks mee!