Nieuwetijdskind

Wat is een Nieuwetijdskind?

Is nieuwetijdskind een nieuw mode woord en wat wordt precies bedoelt met het begrip nieuwetijdskind? In dit artikel lees je er alles over.

Indien we spreken over een nieuwetijdskind dan bedoelen we een kind wat heldervoelend is. Het kind heeft een buitengewoon groot empathisch vermogen. Ze zijn erg gevoelig voor de emoties en gevoelens van de mensen om hun heen en pikken deze gemakkelijk op. Ze laten zich niet zomaar op het verkeerde been zetten door een ‘masker’ wat mensen opzetten en voelen goed aan hoe iemand zich onderhuids echt voelt. Probeer je met een glimlach verdriet te verbergen, bijvoorbeeld, dan zal een nieuwetijdskind hierdoor heen weten te prikken en aanvoelen wat er echt aan de hand is.

Een andere eigenschap van nieuwetijdskinderen is dat het vredestichters zijn. Indien twee partijen een conflict hebben dan zullen ze deze partijen willen verzoenen. Bijvoorbeeld als twee klasgenootjes ruzie met elkaar hebben of als de ouders een verhitte discussie voeren. Nieuwetijdskinderen ontwikkelen zich vaak ook sneller waardoor ze al snel wijs kunnen overkomen en al op jonge leeftijd het gedrag van volwassen kunnen vertonen. Ze voelen zich thuis in een therapeutische rol en uitgroeien tot de helpers van hun ouders in plaats van andersom.

Nieuwetijdskinderen kunnen wat zweverig, rusteloos of dromerig overkomen maar zijn over het algemeen vooral fantasierijk en spiritueel. Zo hebben ze veel respect voor alles wat leeft en de natuur en hebben idealen zoals gelijkheid.

Nieuwetijdskinderen zitten veel meer in hun gevoel en ze zijn niet zo rationeel ingesteld. Ze kunnen  moeite hebben met verplichtingen zoals school. Het stramien van school kan ze het gevoel geven dat ze onvoldoende ruimte hebben voor hun individualiteit en intuïtie. Al het rationele van het leren op school strookt niet met hun manier van denken wat gebaseerd is op gevoelens. Nieuwetijdskinderen hebben hierdoor moeite om zich aan te passen aan omgevingen waar alles draait om de ratio en analyseren. Ze kunnen dan voor problemen met betrekking hun gedrag gaan zorgen en kunnen dan onterechte stempels zoals ADD opgeplakt krijgen.

Het is van een nieuwetijdskind nooit de intentie om zich rebels te gaan gedragen maar dit is het gevolg van het onvermogen om zich aan te passen aan een omgeving waar ze niet zichzelf kunnen zijn en onbegrepen zijn. Ze zijn, bijvoorbeeld op school, niet ontvankelijk voor autoriteit en dwang omdat ze niet door angst en zelfbouw aangedreven worden.

Nieuwetijdskinderen zijn in een omgeving waar ze zichzelf kunnen zijn zachtmoedig voor de mensen om hun heen en kunnen bij mensen het beste uit hun zelf naar boven halen.

Hoe ga je met nieuwetijdskinderen om?

Heb je het vermoeden dat je kind een nieuwetijdskind is? Dan is het goed om te weten hoe je hier het beste mee om kan gaan. Het is allereerst belangrijk dat het kind zichzelf kan zijn, het gaat niet lukken, en het heeft geen zin, om te gaan proberen om rationele denker te maken van een gevoelskind. Een nieuwetijdskind heeft respect voor alles wat leeft en heeft zelf het respect van anderen nodig om te kunnen zijn wie ze zijn.

Natuurlijk kan het voorkomen dat een nieuwetijdskind dingen heeft gedaan die echt niet kunnen en daarvoor gestraft moeten worden. Wat begint met een kleine misstap kan uitgroeien tot een grote ruzie indien het nieuwetijdskind een straf krijgt opgelegd die het kind onterecht vindt en niet begrijpt. Het is daarom erg belangrijk dat wordt uitgelegd waarom het kind straf krijgt en het beste resultaat kan worden behaald door het kind mee te laten denken over disciplinaire oplossingen. Zo wordt de kans op herhaling het kleinst, en dat is waar het tenslotte omgaat in het geval van ‘overtredingen’.

Verder doe je er goed aan om niet boven je kind te gaan staan in de opvoeding maar door er naast te gaan staan. Betrek je actief bij hun eigen opvoeding. Bespreek en leg uit waarom ze bepaalde dingen moeten doen. Zolang nieuwetijdskinderen ergens het nut van inzien zullen ze meegaand zijn maar als ze iets belachelijk vinden dan zal je op een muur van weerstand stuiten. Het beste is om dit dan te veranderen, je zal geen respect verliezen als je terugkomt op een eerder gemaakt besluit maar juist meer respect van het kind krijgen.

Bij nieuwetijdskinderen is het ook belangrijk dat je altijd eerlijk bent, ook al is dat niet altijd even leuk of gemakkelijk. Een nieuwetijdskind zal perfect aanvoelen dat iets niet in de haak is wat het kind helemaal uit balans kan halen. Nieuwetijdskinderen kunnen kritiek slecht verdragen, het is daarom belangrijk dat je dingen tactisch weet te brengen en ze kunt laten voelen dat je ze steunt en veder wilt helpen. Laat ze vrij om dingen te ontdekken en ze zelf te laten leren van hun fouten.

Nieuwetijdskind vinden het fijn als je laat merken dat je trots op ze bent, dit kan ze doen opbloeien waardoor ze nog beter in hun kracht komen te staan.

Wat betreft (vervolg)opleidingen kan je het beter maar laten om het kind te sturen. Een nieuwetijdskind weet meestal precies wat het wilt en waarin het geïnteresseerd is. Door ze in een bepaald hokje te willen zetten kunnen ze op slot slaan waardoor ze niet meer in hun kracht staan. Laat ze zoveel mogelijk vrij in hun keuzen en ondersteun ze waar mogelijk dan komen ze het beste tot bloei.