Wat is een doula

Wat is een doula?

Een doula is een persoon die je kan begeleiden bij de bevalling van je kind. Een doula kan jouw bijstaan in de ‘heat of the moment’. Vroeger was het vaak zo dat moeders, tantes of vriendinnen aan het kraambed stonden als je ging bevallen. Tegenwoordig is dat minder vaak het geval. Dan kan het heel fijn zijn om iemand aan je zijde te hebben die verstand heeft van wat er gaat gebeuren. Deze persoon heeft de volledige aandacht voor jou en zal je zo goed mogelijk begeleiden door de bevalling heen. Je spreekt doula uit als ‘doela’.

Doula voor het hele proces

Een doula heeft een opleiding gevolgd tot doula en is erin gespecialiseerd om jou op een goede manier te begeleiden. Dit kan al ver voor de bevalling zo zijn. Je kan langsgaan bij een doula om advies in te winnen of je geestelijk en lichamelijk voor te bereiden op de bevalling. Het is ook goed om te kijken of er wel een klik is met de doula. Je gaat immers een intieme periode tegemoet en dan moet het wel klikken. Je kan met de doula afspreken hoe vaak je langs wil komen. Het is wijsheid om een doula te nemen die dicht bij jou of het ziekenhuis in de buurt woont. Zo weet je zeker dat ze op tijd kan zijn als de bevalling gaat beginnen. Een doula kan helpen met allerlei voorbereidingen, zoals bijvoorbeeld je luiertas inpakken.

Een doula heeft alle aandacht voor jou

Een doula wordt ook vaak ingezet als de partner en jijzelf een beetje zenuwachtig zijn voor de bevalling. Je kan natuurlijk ook terecht bij de verloskundige of verpleging, echter hebben die voor de bevalling en na de bevalling niet al te veel tijd om je bij te staan. Ze moeten naar de volgende bevalling toe. Ook kan het fijn zijn om iemand anders naast je te hebben als je geen familie hebt die je bij kunnen staan. Ze is een vervanger van deze positie en ze weet precies hoe ze je het beste kan begeleiden.