Wat is de slijmprop

Wat is de slijmprop?

De slijmprop is een stuk dik, taai slijm van ongeveer 2 á 3 centimeter. De slijmprop zit in je baarmoeder om ervoor te zorgen dat de baarmoeder afgesloten wordt voor bacteriën of andere schadelijke stoffen. De slijmprop beschermd je kindje dus eigenlijk. De slijmprop zorgt er ook voor dat sperma afgebroken wordt als deze probeert naar binnen te komen. Je lichaam weet, het is niet de bedoeling om nog een keer een eicel te bevruchten! In principe verlies je geen eicellen meer tijdens de zwangerschap, maar het kan weleens voorkomen.

Verlies van de slijmprop

Na verloop van tijd zal de slijmprop eruit kunnen vallen. Je baarmoederhals wordt wijder door de hormonen. Ook wordt je baarmoederhals soepeler en dan kan de prop er dus uitvallen. De slijmprop is vaak ook overbodig geworden, want je verliest hem pas aan het eind van je zwangerschap. Vaak verlies je de slijmprop eventjes voordat je gaat bevallen. Het verlies van de slijmprop kan dus een teken zijn dat de bevalling in werking gezet zal worden. Het verschilt wel erg per vrouw wanneer dit dan is. Bij sommige vrouwen begint de bevalling in 24 uur. En bij andere vrouwen kan het nog een aantal weken duren.

Als je de slijmprop vindt, dan zal je een hoopje hard, taai slijm vinden, met soms wat bloed erin. De slijmprop kan er zomaar uitvallen, dus je kan hem ook in je ondergoed vinden. Als de slijmprop eruit is, is het aan te raden om even niet te vrijen. Ook is het beter om dan geen bad te nemen. Doordat de slijmprop weg is, is er meer kans dat er bacteriën naar binnen komen. Je kan dit beter zoveel mogelijk voorkomen voor de gezondheid van je kindje.

Let even op de timing

Als je de slijmprop tegenkomt binnen twee weken voor de bevalling zal er niet veel aan de hand zijn. Echter als je de slijmprop langer dan twee weken voor de uitgerekende datum verliest, is het verstandig om even contact op te nemen met de verloskundige. Zij kan dan passend advies geven of actie ondernemen.

Raak niet in paniek

Raak niet in paniek als je de slijmprop tegenkomt. Je hoeft niet gelijk naar het ziekenhuis. Het is een natuurlijk proces. Als je ziet dat er veel bloed bij zit, dan is het wel wijsheid om even contact op te nemen met de dokter. Deze kan dan gepast advies geven of onderzoek doen.