Wanneer zet mijn kindje de eerste stapjes

Wanneer zet mijn kindje de eerste stapjes?

Zichzelf omrollen, de eerste keer lachen, eerste tandjes, allemaal mooie mijlpalen van je baby. Net als de eerste stapjes. Maar wanneer is je baby’tje hieraan toe? En kun of moet je hem hierin stimuleren? En moet hij dan meteen schoentjes gaan dragen?

De eerste stapjes

Het begint rond de negen maanden met optrekken. De voetjes zijn dan sterk genoeg om het hele lichaamsgewicht dragen. Daarna is het zoeken naar grip, balans en vertrouwen om de voetjes te verplaatsen. Dit gebeurt meestal tussen de 9 en 12 maanden. Hierbij zoeken ze nog wel de steun van een tafeltje, kastje of de muur om het evenwicht te houden. Met een poppenwagentje kunnen ze bijvoorbeeld ook door de hele kamer stappen. Als je baby ongeveer 14 à 15 maanden is kan hij waarschijnlijk zelfstandig stappen.

Houd wel in gedachten dat dit allemaal gemiddeldes zijn. Elke baby is uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen manier en tempo. Je hoeft je baby daarom ook niet overdreven te stimuleren. Als hij er aan toe is om zichzelf op te trekken kun je hem verder aan de hand nemen en volgen de stapjes uiteindelijk vanzelf.

Wanneer schoentjes aantrekken?

Tijdens de periode waarin je baby ontdekt en leert om te stappen kan hij binnen goed op blote voetjes stappen. Dan kan hij met de teentjes grip houden en de spieren kunnen zich zo op een natuurlijke manier verder ontwikkelen. Als het te koud is kun je antislipsokjes of zachte slofjes aantrekken. Als je baby buiten gaat stappen is het tijd om ‘echte’ babyschoentjes aan te trekken.

Welke schoenen zijn geschikt voor baby’s?

Babyvoetjes blijven zich tijdens de eerste twee jaar snel ontwikkelen. De voetjes bestaan eerst uit kraakbeen en zijn zacht en buigzaam. De botjes ontwikkelen zich in het eerste jaar. Daarom is het belangrijk dat je goede babyschoentjes kiest die de ontwikkeling niet belemmeren. Stel dat je te kleine sokjes, te strakke of stugge schoenen of schoenen in de verkeerde maat aantrekt dan beïnvloedt dit de natuurlijke groei en vorming en kan dit blijvende problemen opleveren.

Een goede babyschoen voldoet aan deze eisen:

  • Soepel en buigzaam
  • Licht
  • Zacht en comfortabel
  • Antislip
  • Goede materialen zoals leer
  • Ondersteunt de hiel
  • Gemakkelijk aan te trekken door een ruime instap
  • Uitneembaar voetbed
  • Sluit goed aan

Met dit maatadvies kun je makkelijk bepalen welke schoenmaat je voor jouw baby nodig hebt.