Wanneer mogen kinderen contactlenzen

Wanneer mogen kinderen contactlenzen?

Voor veel kinderen is een bril dragen helemaal niet zo leuk, ook als zeg je daar als ouder het tegenovergestelde van. Heb jij ook een kind dat zijn of haar bril haat? Dan vraag je je misschien af wanneer de leeftijd is dat ze contactlenzen kunnen dragen. Als je kijkt naar de groei van het kinderoog, dan kunnen kinderen vanaf een jaar of acht contactlenzen dragen. Echter moet je ook natuurlijk rekening houden met een aantal andere zaken. Welke dit zijn, lees je hier.

Leren met verantwoordelijkheden omgaan

Als je je kind contactlenzen laat dragen, dan moet je hem of haar eerst duidelijk maken dat er ook een aantal verantwoordelijkheden bij komen kijken. Zo moeten de contactlenzen natuurlijk iedere dag in en uit worden gedaan. Ook speelt hygiëne daar een belangrijke rol bij. Er zijn genoeg kinderen die deze verantwoordelijkheden (nog) niet aankunnen op achtjarige leeftijd, maar daar tegenover staat een groep kinderen die dat wel kan. Lenzen zijn kwetsbaar, maar de ogen van je kind ook. Als ouder kun je het beste inschatten of jouw kind dit aankan of niet. Ga eventueel samen met je kind naar de opticien om advies en informatie in te winnen.

Voordelen van contactlenzen

Contactlenzen dragen kent zo zijn voordelen die ook zeker voor kinderen gelden. Deze zetten we hieronder voor je op een rijtje.

  • Meer vrijheid: Voor sporters zijn contactlenzen een uitkomst. Zwemmen, fietsen, voetballen… vrijwel alle sporten zijn beter te doen wanneer je contactlenzen in hebt. Dit geldt ook zeker voor kinderen, die vrijuit kunnen rennen, spelen en klauteren zonder dat een bril in de weg zit.
  • Niet modegevoelig: Contactlenzen zijn niet zichtbaar en kunnen dus altijd gedragen worden. Als je met een brilmontuur zit, dan vraag je je toch constant af of het nog in de mode is of niet.
  • Zonnebril: Je hoeft niet meer met zonnebrillen op sterkte te klooien. Je kunt gerust iedere zonnebril dragen die er is wanneer je lenzen gebruikt. Zonnebrillen op sterkte (die doorgaans ook nog eens heel duur zijn) zijn verleden tijd.

Contactlenzen kopen voor je kind

Ga je van bril over naar contactlenzen? Dan moet je er zeker van zijn dat de lenzen goed bij je ogen passen. Iedereen is namelijk weer anders en daarom bestaan er ook verschillende soorten lenzen. Bij kinderen is het ook zeer belangrijk dat ze de juiste lenzen dragen. Zachte daglenzen zullen bij kinderen de beste keuze zijn, omdat deze de vormontwikkeling van het oog nauwelijks zullen verstoren. Ook zijn lenzen met extra zuurstof-doorlatende eigenschappen geschikt voor kinderen. Kinderen moeten daarnaast leren hoe ze lenzen in en uit moeten doen en hoe ze hier hygiënisch mee om moeten gaan. Daglenzen zijn verder ook goedkoop en het meest geschikt om uit te proberen. Mocht je kind het na een paar keer proberen gewend zijn om lenzen te dragen, dan kun je altijd nog overstappen op maandlenzen.