Tips veilig vuurwerk afsteken kind

Tips om veilig vuurwerk af te steken met je kind

Komende jaarwisseling wordt anders dan voorheen. Het is namelijk vanaf 2020 niet meer toegestaan om vuurwerk te verkopen en af te steken. Echter is categorie 1 vuurwerk uitzondering op de regel en mag dus nog wel verkocht en afgestoken worden. Dit vuurwerk wordt ook wel kindervuurwerk genoemd en mag het hele jaar door verkocht en afgestoken worden.

De kans is groot dat je kinderen met de jaren vuurwerk steeds interessanter gaan vinden, vooral jongens zijn liefhebber van vuurwerk. Als ouder ben je vaak minder fan van vuurwerk, omdat er de nodige risico’s bij komen kijken. Daarom kan je vast een aantal tips gebruiken om samen met je kind veilig vuurwerk af te steken.

Vanaf welke leeftijd mogen kinderen vuurwerk afsteken? En hoe beperk je het risico op ongelukken? Hieronder geven we handige tips!

Welke categorie vuurwerk is geschikt voor kinderen?

De leeftijd waarop kinderen zelf vuurwerk af mogen steken is per categorie vuurwerk verschillend. Op de verpakking van het vuurwerk staat aangegeven in welke categorie het vuurwerk valt. Hieronder hebben we de vier verschillende op een rij gezet:

  • F1 vuurwerk: dit vuurwerk kan weinig geluidsoverlast veroorzaken en brengt weinig gevaar met zich mee. Categorie 1 vuurwerk is bestemd voor gebruik in een besloten ruimte of binnenshuis. Dit vuurwerk is geschikt voor kinderen en mag afgestoken worden vanaf 12 jaar. Oftewel dit is de beste keuze als je vuurwerk zoekt voor kleine vuurwerkfanaten.
  • F2 vuurwerk: dit vuurwerk heeft een laag geluidsniveau en kan weinig gevaar opleveren. Vuurwerk uit categorie 2 is bestemd voor gebruik buitenshuis in een veilige omgeving. Geschikt voor 16 jaar of ouder.
  • F3 vuurwerk: vuurwerk uit deze categorie is bedoeld om buiten af te steken in een grote open ruimte. Categorie 3 vuurwerk kan middelmatig gevaar opleveren. Het geluidsniveau ligt hoger dan bij de eerdergenoemde categorieën. Vuurwerk in deze categorie mag afgestoken worden vanaf 18 jaar.
  • F4 vuurwerk: dit professionele vuurwerk is het gevaarlijkst en mag alleen afgestoken worden door personen met gespecialiseerde kennis.

Handige tips om veilig vuurwerk af te steken

Als je het afsteken van vuurwerk met kinderen zo veilig mogelijk wilt laten verlopen, dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal punten. Allereerst is het belangrijk om het vuurwerk altijd te kopen bij een officieel verkooppunt. Tijdens het afsteken van vuurwerk met kinderen is het voor de veiligheid van belang om op onderstaande punten te letten:

  • Gebruik altijd een aansteeklont voor het afsteken van vuurwerk. Dit is vele malen veiliger als het gebruik van een aansteker of lucifers.
  • Het dragen van een vuurwerkbril is absoluut een must om tijdens het vuurwerk afsteken je ogen te beschermen. Jaarlijks gebeuren er nog ontzettend veel ongelukken met oogletsel als gevolg. Een vuurwerkbril dragen biedt bescherming aan je ogen.
  • Zorg dat je kind de juiste kleding aan heeft. Let erop dat hij geen brandbare kleding aan heeft en geen jas met capuchon draagt. Een capuchon lijkt misschien handig als het regent, maar dit is ontzettend gevaarlijk. Er kan namelijk vuurwerk in terecht komen.
  • Lees de aansteek instructie. Ook is het belangrijk om je kind voor te bereiden op het afsteken van het vuurwerk. Doe het je kind voor hoe je vuurwerk op een veilige manier afsteekt.
  • Gebruik een lanceerplatform voor vuurpijlen. Om vuurpijlen op een veilige manier af te steken kun je het beste een lanceerplatform kopen bij de vuurwerkwinkel. Dit platform maakt het mogelijk om vuurpijlen veilig af te steken.
  • Houd voldoende afstand van het vuurwerk. Het advies is om minstens zes meter afstand te houden. Let vooral ook op omstanders en de windrichting.