thuisonderwijs corona

Thuisonderwijs tijdens corona: 4 tips voor effectief thuisonderwijs

Het is voor schoolgaande kinderen belangrijk dat er sprake is van structuur en regelmaat. Bij het naar school gaan is de structuur met aanvangstijd van de lessen al ingekaderd. Dat is nu door corona weer anders met de invoering van thuisonderwijs. Het volgen van thuisonderwijs vergt het nodige van ouders en kinderen. Daarom komen onderstaande tips goed van pas om het thuisonderwijs effectief te laten zijn.

1. Kies voor een vast ritme

Een vast ritme is voor kinderen die thuisonderwijs volgen net zo belangrijk als een vast ritme op een christelijke middelbare school. Bij het volgen van online lessen staat de aanvangstijd natuurlijk al vast. Buiten de online lessen om is structuur en regelmaat eveneens van belang. Bijvoorbeeld door pauzes te nemen en door het huiswerk over de dag te verspreiden.

2. Ondersteun je kind waar nodig

Het is van de leeftijd en zelfstandigheid van je kind afhankelijk in welke mate je als ouder ondersteuning dient te geven. Bij jongere kinderen is het bijvoorbeeld aan te raden om afgebakende blokken te bieden met taakjes. Tussendoor is het belangrijk om kinderen even te laten bewegen en het liefst in de buitenlucht. Oudere kinderen kunnen zelfstandig werken, maar ook met hen is het nodig om afspraken te maken. Bijvoorbeeld over het gebruik van mobieltjes door deze alleen tijdens pauzemomenten te gebruiken.

3. Praat met je kind

Je hoeft niet de rol van docent over te nemen door echt les te geven. Je blijft tenslotte ouder en geen meester of juf. Het is echter wel belangrijk om je kind tijdens het thuisonderwijs extra aandacht te geven. Praat met je kind aan het einde van de schooldag over hoe het is gegaan. Geef tussendoor ook complimentjes aan je kind, bijvoorbeeld door te zeggen dat je kind goed aan het werk is.

4. Maak van een vaste plek gebruik

Het is bij thuisonderwijs ook belangrijk dat er sprake is van onderscheid met betrekking tot de  tijd die je kind aan school besteedt en vrije tijd. Daarom is het aan te raden om een vaste plek te kiezen om voor school bezig te zijn. Bijvoorbeeld aan de eettafel of voor oudere kinderen het bureau op de eigen kamer. Laat je kind de schoolspullen aan het einde van de dag in de schooltas opbergen. Op deze manier komt er concreet een einde aan de schooldag. De volgende ochtend pakt je kind de schooltas om de schoolspullen eruit te halen en de dag te beginnen.