omgang voor de kinderen

Regel een goede omgang voor de kinderen tijdens een scheiding!

Het komt vaak genoeg voor: koppels die uit elkaar gaan die kinderen delen. Scheiden met kinderen is een lastig iets. Niet alleen is het moeilijk voor de ouders, maar ook de kinderen zullen moeite hebben met het aanpassen aan het ‘gescheiden ouders’ levensstijl. In andere woorden: hoe pak je zoiets het beste aan? In dit blog vertellen we aan jou hoe je een goede omgang voor de kinderen kan regelen wanneer je van plan bent te gaan scheiden.

De juiste omgangsregeling

Scheiding aanvragen met kinderen erbij houdt in dat je over veel gerelateerde zaken goede afspraken moet maken met jouw ex-partner. Scheiden met kinderen zorgt namelijk voor wat regelwerk. Een van de belangrijkste dingen wat jij moet bespreken met jouw ex-partner is de omgangsregeling. Wat is de beste omgangsregeling? Er is niet zozeer een beste omgangsregeling, maar het is vooral belangrijk dat jullie kinderen er baat bij hebben.

In het algemeen wordt er gesproken over twee soorten omgangsregelingen: een ‘gebruikelijke’ omgangsregeling en co-ouderschap. Bij een normale omgangsregeling zijn de kinderen vaker bij een ouder. Jullie kunnen dan samen beslissen hoe lang dat is. Daarnaast kun je dan afspreken dat de kinderen dan elk weekend bij de andere ouder zullen zijn of op een aantal vaste dagen. Bij een co-ouderschap is het echter dat het kind per twee weken even lang bij jou is als bij jouw partner. Soms wordt dit gedaan op wekelijkse basis en anders op tweewekelijkse basis.

Er zijn verschillende redenen om voor een normale omgangsregeling te kiezen of juist voor een co-ouderschapsregeling. Dit is afhankelijk van de situatie waar jij en jouw partner zich bevinden. Soms is het makkelijker om voor een co-ouderschap te kiezen, omdat jullie tijdens jullie relatie evenveel voor jullie kinderen zorgden. In andere gevallen waar een van de ouders ver wonen, dan is het fijner om voor een gebruikelijke omgangsregeling te gaan.

De beste omgangsregeling voor jullie kinderen

Scheiding aanvragen moet je zo snel mogelijk doen, want zo kun je sneller bepalen hoe jullie het kind zullen verzorgen.  Scheiden met kinderen is niet makkelijk, maar zolang je het op de juiste manier doet, dan zullen er weinig negatieve gevolgen zijn. Scheiding aanvragen leidt tot het beslissen van een goede omgang voor de kinderen. Zolang jullie dit zo snel mogelijk bespreken (samen met jullie kinderen of zonder hen), dan zal het ook ietsje makkelijker zijn voor jullie en jullie kinderen.