Kinderen van ouders met relatieproblemen

Kinderen van ouders met relatieproblemen

Het kan zeker voorkomen: je bent als stel al heel wat jaren samen, hebt samen mooie kinderen op de wereld gezet, maar je komt er toch achter dat jullie beide niet meer gelukkig zijn in de relatie. Om dan bij elkaar te blijven voor de kinderen is niet altijd de oplossing en kan juist voor veel meer gespannen relaties binnen het gezin zorgen. Uit elkaar gaan is dan een uiterste optie. Dit is zeker niet makkelijk voor jullie als stel, maar evenmin voor jullie kinderen. In deze blog wordt daarom ingegaan op de impact van jullie relatieproblemen op de kinderen.

Een goed moment vinden

Om als kind te horen dat je ouders uit elkaar gaan en zo het vertrouwde gezin begint weg te vallen, dan komt vanzelfsprekend aan als een enorme harde shock. Het is dan ook belangrijk om een goed, passend moment te vinden om dit rustig met je kinderen te delen en de situatie zodanig uit te leggen dat het begrijpelijk is voor hen. Doe dit dus ook nooit impulsief net na een conflict. Het is het beste als je dit als ouders zijnde samen vertelt, in plaats van dat ze het van één ouder moeten horen. Zo legt een kind niet onbewust de schuld bij een van jullie neer.

Stimuleer het gesprek, maar forceer niks

Tijdens zo’n moeilijke periode is het belangrijk dat je als ouder goed in gesprek blijft met je kind. Zo krijg je een beter inzicht in wat je kind nodig of juist niet nodig heeft. Je moet het dus zeker stimuleren om dit gesprek een beetje spelenderwijs aan te gaan, maar forceer het niet als je merkt dat het kind er (op dat moment) geen behoefte aan heeft. Op deze manier kan het namelijk zo zijn dat je je kind er meer mee belast dan hij of zij eigenlijk wilt. Daarnaast moet je als ouder kunnen accepteren als je kind steun buitenshuis zoekt over dit issue. Voel je hierdoor niet gepasseerd, het is juist heel logisch dat kinderen dit doen. Voor kinderen is het soms makkelijk om hierover met een vertrouwde buitenstaander te praten, zodat ze niet het gevoel hebben dat ze een kant kiezen.

Bij elkaar blijven en relatieproblemen oplossen

Veel stellen willen hun relatie na een aantal issues niet zomaar opgeven en zijn, ook vanwege de kinderen, bereid om hier hard voor te werken. Makkelijk is dat echter niet, dus het zou absoluut een optie kunnen zijn om een therapeut(e) in te schakelen, zodat je met zijn of haar hulp jullie relatieproblemen op kunt lossen. Relatietherapeuten gaan met je problemen aan de slag en hopen met al hun deskundigheid en ervaring weer een eenheid van jullie gezin te maken.