Is mijn kind autistisch

Is mijn kind autistisch?

Kinderen met autisme willen vooral gewoon heel graag begrepen worden. Om begrepen te worden, moeten de personen om hem of haar heen wel weten wat er aan de hand is om zo verklaringen voor bepaald gedrag te hebben. Een kind met autisme heeft namelijk vaak moeite met het begrijpen van de wereld om zich heen, omdat informatie vaak veel trager binnenkomt dan bij mensen en kinderen zonder autisme. Als je weet dat je kind autisme heeft, is het als ouder veel makkelijker om hiermee om te gaan. Hoe kom je hier dan achter? Lees in deze blog enkele symptomen.

Moeilijk het geheel te zien

Autistische kinderen vinden het vaak moeilijk om een overload aan informatie en andere prikkels te filteren. Als er in een klas bijvoorbeeld veel dingen tegelijk gebeuren (buiten is een grasmaaier bezig, achterin zitten kinderen te praten en tegelijkertijd legt de juf iets uit), kan een kind met autisme niet goed bepalen welke informatie nou prioriteit heeft en weet hij of zij niet goed wat er van hem of haar verwacht wordt. Uiteindelijk kan dit escaleren tot bijvoorbeeld een woedeaanval of andere uitingen van verbaal geweld.

Moeite met aanpassen aan groepen

Kinderen willen natuurlijk overal bij horen en veel vriendengroepen hebben. Dit geeft namelijk veiligheid. Voor kinderen met autisme is dit niet anders. Het enige verschil is dat het voor autistische kinderen moeilijk kan zijn om aansluiting bij een groep te vinden. Zij kunnen namelijk vaak moeite hebben met het herkennen van bepaalde sociale gezichtsuitdrukkingen en gedrag of zij hebben moeite met het hanteren van regels binnen een groep. Andere kinderen vinden het soms ook moeilijk om hiermee om te gaan en het vervolg is dat kinderen met autisme een beetje buiten de boot kunnen vallen.

Dingen als een persoonlijke aanval zien

Kinderen met autisme nemen veel dingen vaak heel letterlijk op. Als jij voor de grap tegen iemand met autisme ‘je bent gek’ zegt, dan ziet hij of zij dit al snel als een echte persoonlijke aanval en kan hij hierom boos worden. Verder kunnen deze kinderen vaak uit een impuls zonder dat ze het doorhebben gemene dingen zeggen. Als jij hier vervolgens op reageert met een sarcastische ‘nou, bedankt’, dan denkt hij of zij oprecht dat hij iets goeds heeft gedaan.

 

Voor extra specifieke informatie over autisme kun je ook altijd kijken op de website van Zobegaafd. Hier vind je alles wat je moet weten over bijvoorbeeld de diagnose, oorzaken en kenmerken van autisme.