Het verhaal van de tandenfee

Het verhaal van de tandenfee

Het verhaal van de tandenfee is ontstaan in Amerika en later overgewaaid naar Nederland. Het verhaal van de tandenfee wordt verteld aan kinderen door ouders als ze hun tanden gaan wisselen. Het doel van het verhaaltje is eigenlijk om ervoor te zorgen dat kinderen beter hun tanden poetsen en minder snoepen. Maar hoe vertel je dit verhaal aan je kinderen? En hoe laat je het bezoek van de tandenfee zo echt mogelijk lijken?

Hoe gaat het verhaal van de tandenfee?

De tandenfee heeft hele mooie, witte tanden. Ze poetst haar tanden na elke maaltijd weer blinkend schoon. De tandenfee wil graag dat alle kinderen ook mooie tanden hebben. Ze komt ’s nachts langs om even kijken bij kinderen of ze dit hebben. Als de kinderen dit niet hebben, gaat de tandenfee teleurgesteld weer weg.

Ouders vertellen het verhaal van de tandenfee aan hun kinderen als die aan het wisselen zijn van melktanden. Als je je melktand onder je bed legt en de tandenfee komt langs, dan ruilt ze de tand in voor een muntje. Dan is ze blij om te zien dat je je tanden goed poetst en verzorgt.

De tandenfee poetst haar eigen tanden ook heel goed en zingt daarbij het volgende liedje:

Ik ga mijn tanden heel goed poetsen

Laat die borstel roetsen

Onder, boven, heen en weer

Poetsen, poetsen, telkens weer

Even hier, even daar,

En nu ben ik bijna klaar

 

Ik ga mijn tanden heel goed poetsen

Laat die borstel roetsen

Onder, boven, heen en weer

Poetsen, poetsen, telkens weer

Even hier, even daar,

En nu ben ik helemaal klaar

Maak het bezoek net echt!

Er zijn een aantal dingen die je als ouder kan doen om het bezoek van de tandenfee echt te laten lijken voor je kinderen. Sowieso moet je natuurlijk de tand inruilen voor een muntje! Of schrijf bijvoorbeeld een kaartje met een verhaaltje van de tandenfee erop en zet dit naast het bed van je kind. Ook kan je een glas water neerzetten met de tand erin. Doe er dan ’s nachts wat kleurstof in en haal de tand eruit. Zo lijkt het net alsof de tandenfee in het water is geweest!

De tandenfee komt natuurlijk door het raam naar binnen om te kijken bij de kinderen. Leg wat glitters op de vensterbank om te doen alsof de fee echt naar binnen is geweest en een spoor heeft achtergelaten.