Help! Mijn kind heeft luizen

Help! Mijn kind heeft luizen

De angst van elke ouder is dat zijn of haar kind luizen krijgt. Niet alleen zijn luizen heel vervelend voor het kind maar kunnen de luizen ook nog eens overspringen van hoofd naar hoofd. Wanneer de luizen niet op tijd ontdekt worden kan binnen een no-time de hele klas luizen hebben en zelfs de familie ook. Hartstikke vervelend die luizen. Neem daarom altijd preventieve maatregelen wanneer je kind op de basisschool zit. Want van luizen afkomen is nog niet eens zo makkelijk. In dit artikel geven je een aantal tips mee voor als je kind luizen heeft.

De controle

Heeft de luizenmoeder op school aangegeven dat je kind luizen heeft, controleer dan altijd zelf thuis nog een paar keer. Of heb je zelf tijdens een controle iets geks gezien in de haren van je kind, laat dan voor de zekerheid nog iemand controleren. Bij het controleren gebruik handschoenen en doe zelf een muts op. Het zou vervelend zijn als je per ongeluk iets van een luis op je hand krijgt en even later door je eigen haar gaat.

Luizen behandelen

Het behandelen van de hoofdluis kan op verschillende manieren. De beste manier is om anti-luisshampoo te gebruiken. Bij het gebruik van de shampoo is het de bedoeling om met een speciale anti-luis kam door de haren te gaan. Door pluk voor pluk te kammen worden de vieze resten van de hoofdluis uit de haren gehaald en de shampoo zal de luizen en bacteriën doden. Hoofdluis behandelen moet zo snel mogelijk gebeuren voordat de luizen zich vermenigvuldigen.

Schakel altijd de school in

Heb je hoofdluis geconstateerd bij je kind schakel dan zo snel mogelijk de school in. Het is dan de taak van de school om alle kinderen in de klas en misschien wel de school te controleren. Is je kind diezelfde week nog bij vriendjes en vriendinnetjes geweest die niet op school zitten? Laat de ouders het dan ook gelijk weten. Het is belangrijk om iedereen te controleren op luizen voordat het zich nog verder verspreid.

Preventieve maatregelen

Er zijn een aantal preventieve maatregelen die getroffen kunnen worden om hoofdluis te voorkomen.

  • Controleer wekelijks de haren van je kind
  • Lang haar? Zet het dan in een knot of staart op school
  • Gebruik speciale anti-luis haarelastiekjes