Geboortevlek – Archipelvlekken of mongolenvlekken

Geboortevlek – Archipelvlekken of mongolenvlekken

Een geboortevlek, die een Archipelvlek of mongolenvlek genoemd, is een blauw/zwarte vlek op de huid van baby’s. Het is een plek waar hyperpigmentatie is ontstaan. Meestal zitten deze vlekken bij de billen, stuit of rug. Archipelvlekken komen voornamelijk voor bij getinte kindjes (negroïde, Aziatisch). Bij blanke baby’s komen deze vlekken bijna niet voor op de huid. De vlekken kunnen erg in grootte verschillen. De vlekken kunnen er al zitten bij de geboorte of deze ontstaan een paar weken na de bevalling spontaan. Je kan hier verder niks aan doen.

Niet kwaadaardig

De vlekken kunnen verder geen kwaad! En dat is een fijne geruststelling. Het is tot dusver onbekend waarom de vlekken ontstaan. Alleen kan het eruit zien alsof het kindje een blauwe plek heeft opgelopen tijdens de bevalling. Of dat het kindje mishandeld is. Leg aan mensen uit wat het zijn om verwarring of aannames te voorkomen. Wat goed is om te weten is dat je kindje verder niks voelt van de Archipelvlekken. Je kindje is volkomen normaal als de rest van de kinderen, alleen zijn er simpelweg een paar vlekken op het lichaam. Niks aan de hand verder!

Verdwijnt in meeste gevallen vanzelf

De plekken kunnen in grootte erg verschillen. De grootte ligt tussen de 1 en 30 centimeter. De vlekken zijn in het eerste levensjaar het donkerst. En in het tweede levensjaar zullen de vlekken op hun grootst zijn. Hierna zullen de vlekken vager worden en meestal zie je ze bijna niet meer in het derde tot vijfde levensjaar. Vaak verdwijnen ze helemaal in de puberteit. Minder dan 5% van de mensen die zulke vlekken hebben gehad, hebben deze nog steeds in hun volwassen leven. Mensen kunnen er dan voor kiezen om een lasertherapie te ondergaan om de vlekken te verminderen of te verwijderen.