De leukste tv-zenders voor je kind

De leukste tv-zenders voor je kind

Kinderen zijn dol op tv-kijken. Er is ontzettend veel geschreven over hoe goed of slecht de televisie, smartphone, tablet of andere schermen zijn voor jouw kind. Al met al zijn onderzoekers het er wel over eens dat het niet goed is wanneer je peuter of kleuter meerdere uren per dag voor de TV zit. Maar de meeste deskundigen zijn het er ook over eens dat jouw kind best wel eens naar de TV kan kijken, maar gewoon niet te lang.

De website oudersenzo.nl biedt bruikbare tips voor ouders die niet goed weten wat ze moeten met hun kind en de TV (en andere beeldschermen zoals een smartphone of tablet).

  • 0-2 jaar: 5 minuten per dag samen kijken
  • 2-4 jaar: 5 tot 10 minuten per keer, maximaal 30 min p/dag
  • 4-6 jaar: max. 15 minuten per keer, max. 1 uur p/dag
  • 6-8 jaar: max 2x 30 min. p/dag
  • 8-10 jaar: niet langer dan 1,5 uur per dag
  • 10-12 jaar: niet langer dan 2 uur per dag
  • 12 jaar en ouder: niet langer dan 3 uur per dag

Zoals je in het bovenstaande overzicht we kunt zien is het vooral op jongere leeftijd belangrijk omdat jouw kind niet te lang voor de televisie of tablet te zetten. Vind je het leuk om je kind iets te laten kijken? Dan is het ook handig om te weten welke zenders en kanalen er zijn. Hieronder bespreken we een de populaire TV-pakketten van de grootste Nederlandse providers KPN en Ziggo.

Kids Pakket van KPN:

KPN biedt een zenderpakket met leerzame programma’s voor kinderen. Het pakket omvat 4 vrolijke zenders die je reclamevrij en op alle apparaten kunt bekijken. De kosten bedragen €4,99 per maand. Je kunt het eenvoudig aanzetten via je televisie of MijnKPN

Ziggo Kids
Ook provider Ziggo biedt een leuk zenderpakket voor kinderen. Het betreft een Kidspakket met 4 kanalen voor de jongste kijkertjes. Hiermee kijken ze naar o.a. Pebble TV, Baby TV, Nick Toons en Cartoon Network. De zenders kun je op de TV kijken, maar via MijnZiggo ook gewoon via de laptop, tablet of smartphone.

Gratis alternatief: Youtube
De bovenstaande pakketten kosten wel een aantal tientjes per jaar. Je kunt je afvragen of dit nodig is. Het voordeel is dat jouw kinderen reclamevrij naar verantwoorde zenders kijken. Maar ook op Youtube vind je tal van leuke filmpjes voor kinderen. Zo kan je eenvoudig besparen op je internet-en-TV kosten. Het nadeel van Youtube is wel dat er tussendoor reclames zitten waarvan je liever hebt dat je kinderen deze niet zien. Met Youtube Premium kan je deze reclames overigens omzeilen.