kinderfysiotherapie

De drie meest voorkomende klachten bij kinderfysiotherapie

Wist je dat fysiotherapie erg behulpzaam kan zijn voor kinderen? Er zijn veel verschillende klachten of problemen waarbij een fysiotherapeut kan helpen. Dit kunnen klachten zijn die al in de babytijd ontstaan, maar ook peuters, kleuters, schoolgaande kinderen en tieners kunnen veel baat hebben bij kinderfysiotherapie. Wat de behandeling precies inhoudt hangt af van de klachten en de leeftijd van het kind. Om je een idee te geven zetten we hier de drie van de meest voorkomende klachten waarmee kinderen bij een kinderfysiotherapeut komen voor je op een rijtje.

1: Voorkeurshouding (baby)

De motorische ontwikkeling van een kindje begint natuurlijk al als baby. Motorische vaardigheden moeten worde ontwikkeld om de rest van de wereld te kunnen ontdekken. Soms verloopt de ontwikkeling van de motorische vaardigheden echter niet zo soepel als je zou willen. Een van de signalen die hierop kan wijzen is een voorkeurshouding. Je kindje draait z’n hoofdje dan vaak naar één kant. Dit kan een afgeplat hoofdje tot gevolg hebben. Ook kan de ontwikkeling hierdoor asymmetrisch verlopen. Veelvuldig huilen en eenzijdig bewegen zijn ook tekenen die kunnen wijzen op een motorisch probleem. Het kan zijn dat dit jullie als ouders opvalt, maar ook het consultatiebureau kan jullie hier op wijzen.

2: Veelvuldig vallen (peuter)

Peuters zijn druk bezig met het ontdekken van de wereld. Natuurlijk gaat dit gepaard met wat onhandigheid en de nodige blauwe plekken. Als jouw kindje echter wel erg vaak valt, kan er meer aan de hand zijn. Ook als je op een andere manier merkt dat de motorische ontwikkeling van je peuter achterloopt op die van leeftijdsgenootjes is het goed om aan de bel te trekken. Heeft jouw peuter geen achterstand maar wil je wel graag de ontwikkeling van de motoriek van je kleintje ondersteunen? Overweeg dan eens peutergym. Niet alleen krijgen ze daar extra uitdagingen en mogelijkheden om te bewegen, ook leren ze beter samenwerken en wordt hun zelfvertrouwen vergroot. Dat is voor elk kind mooi meegenomen.

3: Problemen met schrijven (schoolgaand kind)

Bij kleine kinderen wordt vaak vooral gelet op de grove motoriek, maar de fijne motoriek is net zo belangrijk. Hier komt vaak op latere leeftijd meer de nadruk op te liggen. Zo wordt van een schoolgaand kind verwacht dat het netjes leert schrijven. Heeft jouw kind hier moeite mee? Ook dan kan een kinder fysiotherapeut helpen. Voor schoolgaande kinderen kunnen motorische problemen ook veel invloed hebben op het functioneren binnen hun klas. Het is dus belangrijk om tijdig in te grijpen.