Dauwworm

Dauwworm – wat kun je doen tegen jeuk?

Dauwworm is een vorm van eczeem en zo’n 3-5% van de kindjes heeft het. Dauwworm is niet besmettelijk en het ontstaat omdat het kindje ergens allergisch op reageert. Het is dus ook erfelijk. Dauwworm is vooral vervelend omdat het ontzettend jeukt! En even voor de duidelijkheid Dauwworm heeft niks te maken met echte wormen. De rode kringen die ontstaan bij de uitslag lijken op wormen. Vandaar de naam.

Als je kindje dauwworm heeft, wat kan je hier dan tegen doen? Het is niet mogelijk om de dauwworm te bestrijden, omdat het een allergische reactie is. Wel volgen hier een aantal tips die de jeuk kunnen verzachten voor je kindje.

Vraag de huisarts om hormooncrème

Ten eerste kan je je kindje medicatie geven. De huisarts kan je hiervoor een recept uitschrijven. Dit zijn zogenoemde hormooncrèmes. En die kunnen behoorlijk heftig zijn. Er wordt afgeraden om deze crèmes te gebruiken bij kindjes onder de 18 maanden. Het kindje kan slaperig worden van de crème.

Smeer zelf vette crème

Als je dus de hormooncrème niet kan of wil gebruiken, dan kan je de huid insmeren met een vette crème om de huid soepel te houden. Probeer zo min mogelijk irriterende producten te gebruiken voor het huidje zodat deze goed kan herstellen.

Knip de nageltjes van je kindje kort

Dauwworm kan ontzettend jeuken. Je kindje zal vast veel proberen te krabben. Zorg ervoor dat je de nageltjes kort knipt. Zo voorkom je dat het kindje zichzelf helemaal open kan krabben. Ook kan je ’s nachts wantjes aandoen bij je kindje zodat hij of zij helemaal niet meer kan krabben.

Houd je huis stofvrij

Stof kan een boosdoener zijn voor het ontstaan van Dauwworm. Zorg ervoor dat je huis zoveel mogelijk stofvrij is. Stofzuig wat vaker en zorg voor een goede ventilatie in huis. Het is belangrijk dat er voldoende zuurstof is en zo min mogelijk huismijt.

Houd huisdieren uit de buurt

Dauwworm kan ook getriggerd worden door een allergie voor huisdieren. Hoe zielig het ook is, als je kindje allergisch is voor huisdieren, dan is het tijd om je huisdier weg te doen. Je kindje zal hier nooit helemaal aan wennen, het is immers een allergie.

Een allergische reactie ontstaat dus door bepaalde stoffen in de omgeving, eigenlijk een soort triggers die voor de reactie zorgen. Het kindje kan gevoelig zijn voor de volgende dingen: koemelk (of andere voedingsmiddelen), gras- en boompollen, stof, chloor, seizoenswisselingen, emoties, wol, huidschilfers van (huis)dieren of zeep-geparfumeerde producten. Als je kindje dus Dauwworm heeft, bekijk dan goed waar dit door zou komen. Het zal fijner voor jezelf en vooral voor je kindje zijn als je de allergie weg kan nemen.