Tips voor jonge moeders

5 Tips voor jonge moeders

De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in Nederland haar eerste kind krijgt wordt steeds hoger. Momenteel is een vrouw gemiddeld 29,4 jaar als ze haar eerste kind krijgt. Maar er zijn nog steeds vrouwen die op jongere leeftijd moeder worden. Nu hebben we het niet over extreem jonge moeders. De jongste moeder, Lina Medina, was namelijk maar 5 jaar oud. Wanneer je als vrouw rond je 20e in Nederland een kind krijgt wordt dat tegenwoordig al als jong bestempeld. Het voordeel van jong moeder worden is dat je lichaam een zwangerschap makkelijker draagt en dat je je carrière niet hoeft te onderbreken voor een zwangerschap. Omdat het niet meer zo gebruikelijk is om op jongere leeftijd moeder te zijn, hebben we hier 5 tips voor jonge moeders.

1. Spaar voor de toekomst

Gebruik het voordeel dat je hebt als je jong moeder bent om te sparen voor de toekomst. Verzamel tips over hoe je geld kunt besparen en maak een afspraak met een financieel adviseur om je te helpen met sparen voor later en een spaarprogramma op te zetten voor je baby. Als je jong begint met sparen zal zelfs een klein startbedrag op de lange termijn veel opleveren.

2. Ontdek wat je passie is

Vroeg moeder worden betekent niet dat je daarmee je dromen uit het oog moet verliezen. Sterker nog, je hebt juist meer tijd om uit te vinden wat je graag zou willen doen. Bovendien hoef je ook niet halverwege je carrière te stoppen met werken vanwege een zwangerschap. Gebruik de tijd als je kindje nog klein is om uit te vinden wat jij leuk vindt in het leven. En er is niets meer inspirerend dan je kind wat naar je opkijkt omdat jij je dromen aan het realiseren bent.

3. Hulp bij het betalen van lesgeld

Er zijn veel hulpprogramma’s die jonge moeders helpen om te gaan studeren. Vaak bieden scholen extra ondersteuning en zijn er ook lokale en particuliere beurzen beschikbaar voor jonge moeders die willen gaan studeren. Informeer daarom bij je onderwijsinstelling wat de mogelijkheden zijn.

4. Neem je rust

De eerste zwangerschap is voor iedere moeder een uitdaging. Je hebt de neiging om alles voor je kind opzij te zetten en te vergeten dat ook jij je rust en ruimte nodig hebt. Pak daarom elk moment rust wat je kunt krijgen. Slaap bijvoorbeeld tegelijk met je kind. Als je uitgerust bent, kun je een betere moeder zijn en heb je ook nog energie over om je te concentreren op je eigen dromen.

5. Kindermeditatie

Wist je dat er ook meditatie voor kinderen bestaat? Zelfs kinderen hebben in onze drukke samenleving geen tijd om tot rust te komen. Kindermeditatie helpt kinderen om beter te kunnen concentreren, omgaan met hun negatieve gevoelens, hun zelfvertrouwen te vergroten en beter te slapen. Als je kind rustiger wordt door kindermeditatie heb je als moeder zelf ook meer rust.